Vær hilset godtfolk!
SØTHUNGER! Noe så inderlig og intenst! Nu er det absolutt lenge siden hungeren etter godis og snop har herjet så vilt i kroppen. Måtte løpe ned på seven og kjøpe julemarsipan, ettersom restene av sjokoladen jeg fortærte i går ikke var nok. Rasket med meg en drømmebolle også. Så dyttet jeg herlighetene i munnen, uten blygsel, uten skam. Det var fantastisk. Årets første marsipanbiter er en nytelse å regne med. Innrømmer at det ble litt mye på toppen av en hel drømmebolle, men drit og dra Fedon! Jeg hadde en absolutt høydare denne uka!
Marsipan kan lages slik:
1 1/5 kg mandler
1 1/5 kg melis
5-6 eggehviter
2-3 dråper sitron
Mandlene skal skåldes, skallet skal tas av (litt ekkelt og litt morsomt) og så skal de tørke et par dager. Deretter males godt og blandes gradvis med resten av ingrediensene. Her gjelder tipset om å kna og elte med kjærlig omsorg. Deretter hvile to-tre timer. Ja, det kan sikkert gjelde deg også. Så er det bare å leke seg! Eventuelt bare spise...
Nidar sin marsipan inneholder 42 % mandler, mens den såkalte Lübeck marsipanen inneholder minst 50 % av den sunne nøtten. Det finnes marsipan med opptil 90 % mandler. Da kalles den edelmarsipan, og er umulig å lage morsomme figurer av.